Pristatyta knyga „Vydūno idėjos – patikrintos laiku"

Pristatyta knyga „Vydūno idėjos – patikrintos laiku"

Spalio penkioliktąją į Klaipėdos universiteto didžiają „Aula Magna“ auditoriją sugužėjo arti 300 senjorų. Trečiojo amžiaus universiteto naujus mokslo metus KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas atidarė sveikinimo kalba ir pristatė renginio svečius: Kauno Vytauto Didžiojo universiteto prof. Vytautą Šiaudytį, Lietuvos menų ir mokslo asociacijos „Vydūno šviesa“ prezidentą dr. Vilimantą Zablockį.

Mokslininkai pristatė naująją trilogijos knygą „Vydūno idėjos – patikrintos laiku“. Jie pabrėžė, jog Vydūno jubiliejų pavyko įamžinti, parašant ir išleidžiant trilogiją apie jį. Pirmoji trilogijos knyga „Vydūno idėjų gyvastis“ buvo išleista pasitinkant jo 150 metų jubiliejų. Antroji trilogijos knyga „Vydūno 150 metų jubiliejinis minėjimas“  buvo skirta pačiam jo 150 metų jubiliejui,  trečioji  -  „Vydūnas – mūsų epochos šviesulys“  buvo įkvėpta jubiliejiniame minėjime kilusių idėjų bei užsimezgusių bendradarbiavimo vydūnistikos srityje ryšių.

Lietuvos Mokslų Akademijos akademikas Jurgis Brėdikis trečiojoje trilogijos knygoje rašė: „Reikia dėkoti tiems atsidavusiems jo sekėjams ir džiaugtis, kad Lietuvoje paskelbti Vydūno metai. Kad plačiai vyksta jo paminėjimai, kad iš naujo originaliai išleistos jo knygos, paminklais įamžinama atmintis“.

Naujos knygos bendraautorė Aldona Dudonytė – Širvinskienė pabrėžė: „Gaila, kad apie Vydūną iki Nepriklausomybės atkūrimo žinojome tiek mažai – sovietiniais metais jo knygų nespausdino, mokyklose apie Vydūną nekalbėjo. Ir tai suprantama: pačios svarbiausios ir gražiausios Tėvynės meilės ir tautiškumo idėjos netiko sovietinei santvarkai. Tačiau išsivadavimas ir mūsų tautos atgimimas prasidėjo būtent su Vydūno vardu“.

Knygos „Vydūno idėjos – patikrintos laiku“ sudarytojas Vytautas Šiaudytis pabrėžė, jog vydūnistikos tyrimų avangarde yra Klaipėdos universitetas, Lietuvos menų ir mokslo asociacija „Vydūno šviesa“ ir Vytauto Didžiojo universitetas. Daugelį metų KU organizuojamos konferencijos Vydūno tematika, o Sveikatos mokslų fakultetas grindžia savo veiklą Vydūno sveikos gyvensenos idėjomis.

Turiningos paskaitos ušdarymą vainikavo nuotaikingas muzikinis koncertas „Svečiuose romansai“. Jį atliko Klaipėdos folkloro ansamblis „Spingsulė“, vadovaujamas Sigitos Mačernienės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder