Lietuvoje daugėja nudistų, bet pastarąjį kartą jiems skirtas paplūdimys buvo atidarytas prieš 10 metų

Lietuvoje daugėja nudistų, bet pastarąjį kartą jiems skirtas paplūdimys buvo atidarytas prieš 10 metų

Šiuo metu šalyje skaičiuojama 12 oficialių nudistų paplūdimių. Vilniuje iki šiol nėra nei vieno paplūdimio nuogaliams. Apie nudizmo reiškinį ir tokių paplūdimių poreikį Alfa.lt pasikalbėjo su trečią dešimtį skaičiuojančio sostinės nudistų klubo „Ramovė“ atstovu, kuris savo tapatybės atskleisti nepanoro.

Pašnekovo teigimu, Lietuvoje vis daugėja nudistų ir visuomenėje atsiranda vis daugiau tolerancijos nudizmui.

„Nors per paskutinius 10 metų Lietuvoje neatsirado nei vieno naujo didesnio nudistų paplūdimio, tačiau žmonių šiuose paplūdimiuose ženkliai padaugėjo. Labai daug žmonių susirinkdavo ir kasmėnesiniais Druskininkų vandens parko organizuojamais nudistų penktadieniais, tik gaila, kad Vandens parkas šią savo gražią tradiciją nutraukė.

Su paplūdimiais, žinoma, irgi buvo progreso. Buvo patvirtintas pajūrio planas su nurodytais nudistų paplūdimiais, ko pasekoje buvo oficialiai įteisintas ilgus metus buvęs neoficialus Šventosios paplūdimys.

Tiesa, Palangos valdžia nudistų paplūdimio vis dar neįteisina, nors patvirtintame plane jis ir numatytas“, – teigė nudistų klubo atstovas.

Jo manymu, Lietuvą lyginant su Europos šalimis ir jų požiūriu į nudistus, pasistengti yra kur.

„Europoje itin gilias nudizmo tradicijas turi Vokietija ir Prancūzija. Europai nelabai suprantamas ir pas mus dar vis egzistuojantis sovietinių laikų „išradimas“: atskiri vyrų ir moterų pliažai“, – pastebi pašnekovas.

Kalbėdamas apie nudistų kiekį Lietuvoje, jis teigė, jog tikslų jų kiekį nustatyti yra sudėtinga.

„Internetiniuose nudistų portaluose užsiregistravę virš 14 tūkst. narių, bet manau, kad dauguma iš jų – tai „internetiniai nudistai“, nepasirodantys viešumoje. Apie realų skaičių galima būtų spręsti pagal tai, kiek jų susirenka tradicinėse susibūrimo vietose: Druskininkų vandens parke buvusiais nudistų penktadieniais, nudistų paplūdimiuose ar pirtyse.

Geru oru prie Trakų susirenka šimtas ir daugiau žmonių, Druskininkų vandens parke būdavo dar didesni skaičiai, tad manyčiau, kad Lietuvoje tikrai turėsime virš tūkstančio tokių, kuriems realus nudizmas nesvetimas“, – vylėsi nudistas.

„Svarbiausias nudisto bruožas, kad būdamas nuogas jis jaučiasi laisvesnis, nuoširdesnis, atviresnis visų pirma sau, supančiai gamtai ir žinoma aplinkiniams žmonėms – Nudistų klubo atstovas.

Paklaustas, kaip apibūdintų nudistų filosofiją, jis įvardino kelis svarbiausius aspektus.

„Internetas yra pilnas visokių nudizmo filosofijų, apibrėžimų, bet galbūt svarbiausias nudisto bruožas, kad būdamas nuogas jis jaučiasi laisvesnis, nuoširdesnis, atviresnis visų pirma sau, supančiai gamtai ir žinoma aplinkiniams žmonėms. Apie tai, kas yra nudistas ir kaip juo tampama, galima būtų dar daug kalbėti, bet kiekvienas į tai suranda savo kelią“ – teigė pašnekovas.

Nudistų pliažas© Kęstutis Vanagas / Fotobankas

Sostinės valdžia kol kas neplanuoja tokių paplūdimių atsiradimo, tačiau poreikį jiems pripažįsta. Nudistų klubo „Ramovė“ atstovas apgailestavo, jog Vilniuje vis dar nėra tokio paplūdimio.

„Vilniuje tikrai reikia oficialaus nudistų paplūdimio, nes žmonėms neturintiems nuosavo transporto sudėtinga nuvykti į Trakus. Be to, dažniau nuvažiuoti prie jūros į oficialius nudistų paplūdimius yra toloka.

Oficiali vieta Vilniuje yra labai laukiama.

Šis paplūdimys turėtų būti pasiekiamas Vilniaus miesto visuomeniniu transportu, prie kurio nors iš ežerų (turime jų nemažai). Tikrai tam nereikėtų panaudoti kurio nors šiuo metu egzistuojančio pliažo, o paskirti naują vietą. Svarbu, kad būtų užtikrintas patogumas ir saugumas.

Kiek tai realu, nespėliosiu, kitais metais pamatysim, bet jaučiu, kad šiandien tai tikrai realiau, negu prieš kokius penkis metus“, – teigė vyras.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder