Jūros šventės - 2018 pliusai ir minusai

Jūros šventės - 2018 pliusai ir minusai

Praūžė, nuvilnijo,visa lietuviškąja Baltijos pakrante nubangavo Jūros šventė - didžiausias uostamiesčio metų renginys. Organizatoriai džiaugiasi, kad šventė, išskyrus kelias smulkmenėles, pavyko kone idealiai. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai negaili pagyrų organizatoriams ir visiems šios šventės metu tvarką užtikrinusiems darbuotojams.

Tobulumui ribų nėra, todėl džiaugdamiesi puikiai suorganizuota švente, kartu išklausysime ir geranoriškų pastabų bei patarimų, kad kita Jūros šventė būtų dar įdomesnė, spalvingesnė ir linksmesnė.

Pavogtos tik dvi piniginės

Klaipėdos apskrities VPK Viešosios tvarkos būrio viršininkas Andrius Leliuga sako, kad Jūros šventė šiemet buvo, palyginti su pernai ir užpernai, padarytų nusikaltimų ir pradėtų ikiteisminių tyrimų atžvilgiu ramesnė.

Šiemet per tris Jūros šventės paras pradėti tik 7 ikiteisminiai tyrimai, pernai jų buvo 11. Beje, šiemet pavogtos tik dvi piniginės.

Neatmetama galimybė, kad žmonės pailsėję dar gali kreiptis dėl vagysčių šiomis dienomis.

Policijos pajėgos buvo gerai paskirstytos ir parinktas tinkamas laikas. Policininkai persirengę civiliniais drabužiais budėjo minioje tarp žmonių ir mugėje, ir kitose viešose vietose. Penktadienį dirbo 72 pareigūnai ir jų pagalbininkai nuo 16 val. iki 4 val., šeštadienį budėjo didžiausios pajėgos - 93 policijos pareigūnai, Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, Karo policijos, Šaulių sąjungos atstovai ir policijos rėmėjai nuo 18 val. iki 6 val., o sekmadienį - 43.

Liepos 27-ąją buvo sulaikyti trys asmenys dėl nusikalstamos veikos - savo poreikiams turėjo narkotinių medžiagų. Tarp jų ir vienas nepilnametis. Iš viso penktadienį buvo surašyti 22 administracinių teisės pažeidimų protokolai. Daugiausia - net 16 - surašyta dėl alkoholio vartojimo viešoje vietoje, tarp jų ir dviem nepilnamečiams, kuriems tik 16 metų, užfiksuoti trys viešosios tvarkos pažeidimai. Gydytojai pranešė, kad du asmenys pateko į ligoninę. Vienam jų miesto centre sulaužytas žandikaulis. Vienas žmogus buvo sumuštas, iš jo atimta piniginė. Kepėjų gatvėje buvo sumuštas žmogus, dėl šio incidento pradėtas ikiteisminis tyrimas. Šeštadienis uostamiestyje praėjo gana ramiai. Mugės teritorijoje užregistruota tik viena kišenvagystė - iš rankinės pavogta piniginė. Priešpilio gatvėje nuo staliuko dingo vienas mobilusis telefonas. Surašyta 14 administracinių teisės pažeidimų protokolų - net mažiau nei penktadienį. Daugiausia jų susiję su alkoholio vartojimu ar girto asmens pasirodymu viešoje vietoje. Tokių buvo 6. Padaryti 4 smulkūs viešosios tvarkos pažeidimai. Į ligoninę buvo pristatyti šeši asmenys. Tarp jų viena nepilnametė, apsinuodijusi alkoholiu.

Naktį iš jachtos paleidus signalines raketas buvo sužalotos dvi moterys. Abi jos gydosi ambulatoriškai.

Pramoginiam laivui "Aira", plukdančiam žmones į Lietuvos jūrų muziejų, dėl techninių kliūčių atsitrenkus į krantinę buvo sužeisti keli žmonės. Į gydytojus dėl šio incidento kreipėsi tik 3 asmenys.

Šeštadienio naktis išsiskyrė pranešimų apie konfliktines situacijas gausa. Kruizinių laivų terminale buvo labai daug žmonių, prasilenkti buvo sunku, tad pasitaikė grupių apsistumdymų. Tačiau visi tie konfliktai iki įsikišant policininkams baigėsi taikiai.

Sekmadienį į policiją iš renginių buvo pristatyti tik 3 asmenys. Surašyti du protokolai už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą. Į gydymo įstaigas buvo pristatyti trys asmenys. Užregistruota dar viena piniginės vagystė.

Beje, šventės dalyviams buvo netikėta atrakcija tai, kad budėję policininkai leido įlipti į savo automobilį, kuriuo vežami sulaikytieji, ir nusifotografuoti už grotų. Žmonėms tai labai patiko. Norintieji pabūti "nusikaltėliais" net stumdėsi eilėje.

Fejerverkai - tik saujelei

Jūros šventės kulminacija - fejerverkas - įspūdingiausiu reginiu tapo tik tiems, kuriems pavyko prasibrauti į priešakines eiles piliavietės kieme. Dauguma šventusiųjų liko nesupratę, kodėl fejerverkai šiemet šaudė su pertraukomis.

"Nesigilinau, kur bus fejerverkai, bet pamačiusi, jog vidurnaktį vyks dainuojančių bei šokančių fontanų šou piliavietės kieme, pagalvojau, kad ten turėtų būti gražiausia vieta kartu stebėti ir fejerverkus. Su vaikais į piliavietę atėjome 23.30 val.

Šiuo laiku prasidėjusio fontanų pasirodymo beveik nematėme, nors stovėjome vos keliasdešimt metrų nuo jų. Vaizdą užstojo minia, o piliavietės pylimai, nuo kurių tikėjomės stebėti reginį - užtverti. Laimei, pasibaigus pasirodymui, dalis žmonių išėjo o mes prasmukome į priešakines eiles.

Stovėdami pačioje geriausioje vietoje grožėjomės įspūdingiausiu reginiu, kokį teko matyti šiame gyvenime. Vandens šokis, suderintas su išskirtinėmis lietuviškomis dainomis, ir kvapą gniaužiančios fejerverkų puokštės virš švytinčių fontano purslų buvo gražu iki ašarų.

Neabejoju, kad vaikai šį šou prisimins visą gyvenimą", - dalijosi įspūdžiais klaipėdietė Danguolė.

Vis dėlto moteris apgailestavo, jog įspūdingąjį reginį pamatė tik saujelė iš daugiaatūkstantinės minios.

"Net tie, kurie buvo piliavietės kieme, tačiau šiek tiek toliau - matė tik fontanų viršūnėles, nors fontanai ir buvo ant pakylos. Jeigu fontanai būtų buvę iškelti ant piliavietės pylimo - juos iš apačios būtų pamatę kur kas daugiau žmonių", - svarstė klaipėdietė.

Kritikos neįprastam šventiniam fejerverkui buvo daug daugiau. Žmonės pyko, kad šventės organizatoriai oficialiai paskelbė, kad fejerverkai bus šaudomi iš Smiltynės, ir tik paskutinėmis dienomis pakeitė jų vietą, tačiau informacija apie tai visuomenės nepasiekė.

Todėl žmonės laukė fejerverkų ir kitose vietose, kur jie gerai matomi: Teatro aikštėje, Dangės krantinėse, ant tiltų.

"Tie prie fontano žmogeliukai matė ir viską suprato, kas ir kaip. O kas iš toliau stebėjo, įskaitant ir mane, tai manėm, kad kažkokie techniniai nesklandumai iškilo arba prigėrę buvo", - nusivylimą reiškė Tomas.

"Buvau skaičiusi, kad fejerverkai bus neįprasti, todėl kantriai stovėjom ant tilto ir iš toli stebėjom. Bet kadangi be muzikos juos žiūrėjom, tai įspūdžio nebuvo, vaikai net nuliūdo, kad kažkas ne taip, kiti išvažiavo, pamanė, kad trumpi labai. Žemų fejerverkų net nesimatė iš toliau... Gerai kad yra vaizdo įrašai, kuriuose galima ramiai pažiūrėt fejerverkus kartu su fontanų šou", - komentavo klaipėdietė Rasa.

Sekmadienį prie alkotesterio - eilė

BĮ "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki džiaugiasi, kad nelaimių per šventę išvengta. Dėl karščio žmonės buvo gana tingūs. Tačiau gelbėtojams visos trys šventinės dienos buvo neramios. Beje, jie budėjo ne tik prie jūros, bet ir su kateriu Dangės upėje.

Penktadienį Girulių pliaže viena moteris iš Vokietijos nuplaukė už plūdurų, o atgal parplaukti pritrūko jėgų, jai teko padėti gelbėtojams.

Pasak A. Siakki, didžiausia problema buvo žmonės, plaukiantys už plūdurų, kuriems pritrūksta jėgų parplaukti. Penktadienį policija paprašė gelbėtojų sulaikyti vandens dviratį, nuplaukusį į Kuršių marias. Jame buvę girti asmenys perduoti policijai.

Šeštadienis paplūdimiuose buvo gana ramus. Sekmadienį buvo labai daug žmonių. Gelbėtojams teko ieškoti pasimetusių vaikų Melnragėje ir Smiltynėje. Nemažai žmonių kreipėsi į medikus dėl galimo saulės smūgio, dėl pakilusio spaudimo.

Per Jūros šventę vis dėlto keli žmonės nušoko nuo tilto į Dangės upę. Jų draugus sulaikė gelbėtojai. Sekmadienį du sušoko į upę, vienas perplaukė sėkmingai, o iš paskos plaukusį teko gelbėti, nes buvo girtas ir pritrūko jėgų.

Upėje ir jūroje maudėsi daug vaikų iki 14 metų be suaugusiųjų priežiūros.

Daugiausia girtų žmonių buvo I Melnragėje. Pasak direktoriaus pavaduotojo, pagal tai šis paplūdimys pirmauja.

Gelbėtojai čia turi alkotesterį. A. Siakki sakė, kad sekmadienį per pietus prie jo susidarė eilė, nes žmonės anonimiškai galėjo pasitikrinti blaivumą.

Maždaug tris valandas jie pūtė. "Daugelis žmonių ruošėsi važiuoti namo, tad atsirado nemažai norinčių pasitikrinti blaivumą.

Jeigu pripūsdavo per daug promilių, tai dar kelioms valandoms pasilikdavo paplūdimyje. Laimei, "etatinių" girtuoklių, kurie "muša" rekordus, sekmadienį paplūdimyje nebuvo", - pasakojo A. Siakki.

Kiekvienas matė skirtingai

Plungiškė Ema Jūros šventėje buvo neilgai, tik šeštadienio dieną, todėl vakariniai koncertai liko neišgirsti.

Mergina mano, kad net ir dienos metu veiklos netrūko, o vis užklumpantis lietus nuotaikos nesugadino, netgi kaip tik padėjo ištverti alinantį karštį.

Ema pastebėjo, kad nors mugėje prekeivių ir netrūko, prekių pasirinkimas buvo mažas, asortimentas visur buvo panašus, niekuo neišsiskiriantis.

Šventėje dirbęs klaipėdietis Danielius pastebėjo, kad šventėje buvo daug girtų, neadekvačiai besielgiančių žmonių.

Panevėžietei Linai patiko Jūros šventės veiklos gausa: mugė, regatos, varžybos, įvairūs konkursai.

Merginą sužavėjo spektaklis "Mobis Dikas", tik jai atrodo, kad vietų, kur žmonės galėtų atsisėsti, galėjo būti ir daugiau.

Per minią stovinčiųjų buvo sunku matyti patį spektaklį.

Taip pat Lina pro akis nepraleido to, kad po Andriaus Mamontovo koncerto Kruizinių laivų terminale žemė buvo nuklota šiukšlėmis, nors šiukšlių dėžių, konteinerių buvo pakankamai. "Žmonės viską ant žemės metė, tai negalėjau neatkreipti dėmesio į tą šiukšlyną", - emocijomis dalijosi Lina.

Idėjos kitai Jūros šventei

Klaipėdos sporto muziejaus vadovas Algirdas Vaicekauskas išsakė pasiūlymus, kurie, jo manymu, padėtų kitos šventės dalyviams:

Reikėtų miniatiūrinio žemėlapio-bukletuko, kuris tilptų delne (platinamas viešai ir masiškai) su dislokacijos vietom: maisto, gėrimų, žaidimų, menų, atrakcijų, interaktyvių zonų spalvine gama.

Galėtų būti labiau išnaudota M. Mažvydo alėja, kurioje liko tuščia erdvė...

Kam uždaryti gatvę nuo S. Daukanto iki Herkaus Manto pradžios, jeigu joje nieko nevyksta? Ar nepakanka uždaryti eismą nuo Liepų gatvės? Kokios puikios erdvės prie "Studlendo", prie "Švyturio" arenos liko neišnaudotos.

Gal Jūros šventės metu reikėtų siekti kokio Gineso rekordo? Pavyzdžiui, daugiausiai sėdinčių su meškerėm prie Dangės upės žvejojančių šventės dalyvių.

Nematyti Jūros šventėje nei V. Masalskio jaunimo teatro, nei A. Vizgirdos teatro, nei Klaipėdos Dramos teatro, nei Muzikinio. Kur jų indėlis į šventę?

Pasigedau žuvienės virimo konkurso, žuvies kepimo, blynų kepimo, gražiausio konservuoto stiklainio (žuvies, agurkų...) konkurso. Gal jūreiviškų puokščių konkurso. Vėliau savivaldybė tas puokštes nupirktų ir pagerbtų jūreivius jūroje...

Žodžiu, iš kiekvieno miestelėno - po pasiūlymą ir tegul 60-oji Jūros šventė sušvis naujomis spalvomis...

Mintys iš socialinių tinklų

Richardas RIŠKUS: "Buvo superšventė. Ačiū miestą valdantiems... Dabar šaukštas deguto - neišnaudota daug erdvių - prie Turgaus ir buvusios 4 vidurinės, kurios kiemas - tai didelės erdvės, kuriose nieko nevyko.

Gal kas sugalvotų, kaip autobusų vairuotuojus paskatinti tapti malonius ir kulturingus. Pats nevažinėju, bet teko girdėti daug neigiamų atsiliepimų iš miesto svečių. O tam, kas sugalvojo nemokamą važiavimą autobusu - garbės paminklas ir aplodismentai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder